Близо 400 хил. лева са отпуснати на 392 домакинства в наводнените

...
Близо 400 хил. лева са отпуснати на 392 домакинства в наводнените
Коментари Харесай

Държавата отпусна 400 хил. лв. на близо 400 домакинства заради наводненията

Близо 400 хиляди лв. са отпуснати на 392 семейства в наводнените региони  в Североизточна България, Варна и Смолянско, обяви министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова пред Нова телевизия. 

Властите са получили заявки за подкрепяне от 422 семейства. На фамилиите на починалите пък са отпуснати и по 15 хиляди лв., разяснява още тя.

Социалните служащи от дирекцията „ Социално подкрепяне “ в границите на часове реагираха, изключително на последните ураганни ветрове, сподели Шалапатова и добави, че по линия на Агенцията по заетостта безработни жители са били ангажирани с действия, за които от време на време и доброволна грижа няма, а ресурсите на общините са лимитирани. 

По повод размера на минималната работна заплата, министърът още веднъж акцентира, че кабинетът се е съобразил с решението на Народното събрание тя да е 50% от междинната за страната. Иванка Шапалатова разгласи, че до края на месеца стартира да работи работна група с доста необятно присъединяване, в това число и на интернационалните специалисти от Европейската комисия, с цел да помогне за цялостното транспониране на европейската инструкция, която контролира какви критерии би трябвало да се вземат, когато се дефинира на национално равнище размерът на минималната заплата. 

Шалапатова акцентира, че политиката на кабинета е приходите да се усилват.

„ Без да влагаме в приходи, без да влагаме в продуктивност на труда, без да влагаме в пълномощия, ние няма по какъв начин да живеем в европейска страна и ще продължаваме да отчитаме равнища на възнагражденията, които са по-ниски даже от прилежащите страни “, добави тя. Затова и в бюджета за следващата година са планувани с 15 милиона повече вложения, не разноски, тъй като концепцията е да се покачат цифровите пълномощия, тъй като не може България да е на предпоследно място по цифрови пълномощия, разяснява министърът. 

Общо общественото министерство би трябвало да получи с 400 млн. лв. повече в новия бюджет, които Шалапатова и нейният екип желаят да влагат в необятна палитра качествени обществени услуги и поддръжка.

Минималната пенсия ще се вдигне с малко над 60 лв., а междинната за страната – със 100 лв.. Това значи, че ежемесечно пенсионерите в страната ще получават със 100 лева повече, сподели министърът. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР